středa 11. dubna 2012

Illuminati M11+, WI6, 165m

Už je to nějaký ten pátek zpět, co jsem se přichomýtl k přelezu poměrně známé vícedélkové mixové cesty Illuminaty. Cestu asi netřeba extra představovat, ale jen tak pro připomenutí.

Cesta leží v Italském údolí Langental, kde jí jako první navrtal a v kuse přelezl Albert Leichtfried v roce 2006. Obtížnost M11+/WI6+, délka okolo 165m.

Tuto zimu byly v cestě parádní podmínky a tak se zde během pár týdnů vystřídalo mnoho zájemců o tuhletu krasavici. Ve dnech 19. a 20. února jsme se pod ní ocitli i my. Já, Lucka Hrozová, Palo Rajčan místní znalec a podpora našeho týmu Libor Rebel Hroza. Akce Illuminati se zorganizovala poměrně rychle, věděli jsme, že jsou ideální podmínky, byli jsme nedalo v Rakousku na závodech, měli jsme sjednaného znalce této cesty Pala Rajčana a tak jsme se na to prostě jeli podívat.

A vůbec, nebudu se o tom moc rozepisovat, vše již bylo dávno napsáno, tady na HoryInfo a taky v rozhovoru na Lezci. Takže se pokusím trochu zapátrat v paměti, jestli najdu něco, co ještě nebylo řečeno. Prostě najít nějakou tu zajímavost.

- cesta vypadá kratší. Když jsme ji zahlédli prvně, nevypadalo to na takovou délku, slušně to zkresluje.

- ač se to z fotek nezdálo a nezdá, první dvě délky jsou fakt hooodně převislé, člověk to při lezení značně pociťuje.

- materiál je hodně lámavý a sypavý vápenec. Ačkoli jsou chyty v cestě poměrně velké, nikdy nevíte, jestli nevytrhnete celý kus chytu.

- Cestu je vhodné lézt, když do ní nepere sluníčko, to pak dělá horní led nestabilním a nebezpečným.

- K hornímu ledu se dá dolézt z boku pomocí ocelových lan a řetězů. Ty tam údajně byly nataženy právě kvůli tomu ledu, aby se dal vylézt. Nikdo asi nepočítal s tím, že by se to mohlo dát přelézt odspoda i s převisem.

- Pár metrů od Illuminati vede další vynýtovaná cesta, charakterově dosti podobná. Prý Illuminati Albert Leichtfried někomu vyfoukl a tak ten dotyčný si navrtal jinou cestu o pár metrů vedle. Obtíže se prý pohybují taky dost vysoko,ale ne tak jako u Illuminati.

- V Illuminati nepotřebujete na první dvě délky ani expresku, všude jsou erární, ač někdy dosti pochybné.

- Cesta leží v krásném údolí, v jejím okolí je mnoho ledů. Přístup je kolem 1,5 – 2 hodin. Do poměrně slušného krpálu.

- S horního ledového rampouchu neustále teče voda. Palo Rajčan tvrdil, že i při -15 stupních stále teče. Dopadá asi 30m od paty stěny.

- Pod poslední délkou – 50m ledem za WI6+ je velká police, kam se dá dojít právě po těch řetězech.

- Na konci cesty by měly být údajně dva štandy, jeden o pár metrů níž. Lucka nemohla v šeru najít ani jeden, nakonec šle ke stromu, kolem kterého byly smyce,takže horní štand je asi tento strom. Poctivých 55m lezení v ledu!

- Nám se to celé časově dosti protáhlo a fakt nás to unavilo. Dolézání za tmy atd..však víte.

Tak, to jen tak pár bodů,na co jsem si v rychlosti vzpomněl. Hoj

Žádné komentáře:

Okomentovat